Diét pikeun pankreatitis pankreas

kabutuhan nuturkeun diet pikeun pankreatitis

Pankreas mangrupikeun bagian tina saluran pencernaan sareng dina waktos anu sareng kelenjar sékrési campuran. Éta ngaréspon kana lebetna tuangeun kana sistem pencernaan manusa ku ngahasilkeun énzim anu disékrésikeun kana duodenum sareng ngabantosan karusakan dina usus. Di sisi anu sanésna, kelenjar ngahasilkeun hormon insulin sareng glukagon, anu dileupaskeun kana aliran getih sareng ngajaga tingkat glukosa getih normal.

Naon pancreatitis sareng bentukna

Pancreatitis mangrupikeun peradangan pankreas, dimana jaringan kelenjar janten radang, ngaganggu prosés produksi sareng lebet énzim anu diperyogikeun kana peujit. Kelenjar anu radang ningkat dina ukuran, saluran internalna sempit, anu nyegah jus pencernaan ngalirkeun kana duodenum. Énzim anu nyangsang dina kelenjar dimimitian, siga, pikeun ngarecah kelenjar éta sorangan, anu ngakibatkeun konsékuansi sedih.

Aya bentuk akut tina pankreatitis, anu dipicu ku palanggaran diet atanapi panyakit radang dina awak sareng henteu lami ku perlakuan anu saé. Upami tindakan faktor ngairitasi berkepanjangan atanapi sering, pankreatitis kronis lumangsung, anu tiasa ngembangkeun saatos prosés akut.

Pendekatan pikeun perlakuan pankreatitis mangrupikeun kompléks, sareng diet khusus ngagaduhan peran penting di jerona, tanpa efektivitas pangubaranna lemah pisan.

Prinsip diét pikeun pancreatitis

prinsip umum nutrisi pikeun pancreatitis

Prinsip diet pikeun pancreatitis akut nyaéta yén 3 dinten kahiji umumna disarankeun pikeun niténan kalaparan. Salami waktos ieu, nutrisi anu diperyogikeun dikintunkeun ku infus intravena tanpa iritasi peujit. Kadaharan anu asup kana peujit teras-teras nyababkeun kanaékan produksi énzim pencernaan, sareng dina peradangan akut pentingna pikeun ngirangan kagiatan ieu saloba-lobana, saatos sababaraha dinten diét laun dimekarkeun. Mimitina, ngan ukur cai biasa, sakapeung cai mineral diijinkeun tanpa gas, langkung saé basa, téh lemah cai.

Teras, pikeun pancreatitis kronis ti dinten 3, sareng kanggo pancreatitis akut saatos dinten 5, dibekelan sapertos kieu:

  • frékuénsi gizi sahenteuna 5 kali sapoé pikeun ngaleupaskeun seragam énzim tanpa beban anu jelas sareng ngirangan peradangan;
  • jumlah lemak sareng karbohidrat turun sabisa-bisa nuju ningkatna produk protéin;
  • volume dahareun dina hiji waktos henteu langkung ti 150-200 ml;
  • nganggo tuangeun haneut 20-60 derajat, dicincang atanapi disucikeun;
  • nyapek tuang saksina sareng luangkeun waktos anjeun;
  • entong nginum nalika tuang, batesan uyah dugi ka 4-5 gram per dinten;
  • ngaluarkeun tuang anu nyababkeun kembung;
  • pikeun tujuan nyéépkeun kimia, anjeun henteu kedah nganggo rempah sareng bumbu panas;
  • Gunana ngan ukur pangan anu asak atanapi dipanggang tanpa bahan anu digoréng, asep atanapi kaléng.

Fitur tina diet pikeun pankreatitis

pitur diet pikeun pancreatitis

Penting pikeun diémutan yén diét pikeun pankreatitis pankreatitis kedah dititénan sacara teras-terasan, upami henteu awak bakal réaksi ku peradangan anu teras-terasan sareng akibatna bakal négatipDina pancreatitis akut, kondisina parah pisan sareng maotna henteu dikaluarkeun.

Ngalawan latar tukang kanaékan proporsi produk protéin dina tuangeun, anu ageung diantarana kedah sato dina bentuk kalkun, hayam atanapi sapi ngora. Karbohidrat kedah sakedik langkung ti 300 gram per dinten kalayan pangwatesan gula biasa atanapi macét, lemak dina jumlah minimum, produk protéinna langkung ti satengah tina diet.

Diidinan sareng dilarang tuangeun dina diet pikeun pankreatitis lambung

Aya seueur katuangan anu diidinan dina diet pikeun pankreatitis lambung, janten diét tiasa didamel sakumaha rupa-rupa:

  • kelenci pindang atanapi dipanggang, anak sapi sareng daging hayam (langsing), letih pindang;
  • lauk langsing sapertos hake atanapi pollock, pindang, dipanggang atanapi dina bentuk soufflé;
  • séréal
  • bénten, langkung saé sangu atanapi gandum salaku bagian tina séréal, sup atanapi casseroles;
  • roti saatos garing dina oven, biskuit dipanggang barang, pasta asak;
  • susu sareng produk asam laktat diencerkeun kalayan kandungan gajih rendah dina bentuk tambahan kana produk utami atanapi curd casserole, kéju diét sareng kéju pondok tina susu skim;
  • sayuran pindang atanapi dipanggang - kentang sareng waluh, bit atanapi wortel, waluh seger;
  • endog (ngan ukur protéin) dina bentuk omelet atanapi casseroles, minyak nabati dina moderat;
  • bungbuahan, asak henteu diamis atanapi asak dina oven, jelly atanapi berry puree;
  • inuman lemah, jus éncér, inuman buah rosehip.
naon anu tiasa sareng henteu tiasa didahar kalayan pankreatitis

Kadaharan ieu dilarang pikeun diet pikeun pankreatitis anu parah:

  • daging anu digoréng atanapi bakar, sadayana dipotong; daging domba atanapi soang, daging daging sareng asep, rebus kaléng;
  • piring acar kadaharan ti laut, kaldu lauk euyeub atanapi kadaharan kaléng;
  • asakan piring tina kacang polong sareng kaldu beunghar;
  • roti tawar, pastry, pai goreng;
  • krim haseum gajih alami, krim, sajumlah ageung susu henteu amis;
  • Bawang bodas, supa, lobak dilarang pisan (ngawatesan lobana sareng sayuran seger);
  • konéng endog sareng mentega alami seger;
  • seueur buah seger amis, kol sareng sorrel;
  • kopi, téh kentel, limun pekat sareng inuman karbonat, alkohol tina kakuatan atanapi tanaga naon waé;
  • és krim, kuéh krim mentega, coklat, kuéh naon waé;
  • rempah panas, marinades, sosis sareng daging aseupan.

Diét contraindications pikeun pancreatitis

Merhatoskeun kaistiméwaan diet pikeun pankreatitis lambung, aya kontébat pikeun éta.

Aranjeunna dilarapkeun ka penderita panyakit ginjal atanapi metabolisme protéin:

contraindications diet pikeun pankreatitis
  • sareng pyelonephritis atanapi glomerulonephritis kalayan dékompensasi prosés;
  • pasién sareng urolithiasis;
  • dina gagal ginjal akut atanapi kronis;
  • bisi asam urat sareng gangguan tukar basa purin;
  • ku ayana sababaraha myeloma;
  • kalayan henteu saimbangna hormon atanapi masalah tiroid;
  • kalayan panyakit latar tukang precancerous, sabab protéin kaleuleuwihan bahaya pikeun malignancy;
  • kalayan obesitas parah atanapi diabetes mellitus, utamina ku nephropathy diabetik, nyaéta, ngaruksak ginjal.

Kusabab kanaékan jumlah produk protéin dina diét, beban kana ginjal ningkat sareng ku ayana panyakit kronis damelna kaganggu.

Diet pikeun pankreatitis: menu pikeun saminggu

Pertimbangkeun conto menu diet salami saminggu pikeun pankreatitis akut atanapi kronis tina pankréas.

Senén

  1. Sarapan.Bubur dina cai tina soba taneuh, dada hayam pindang. Puding curd, tea lemah.
  2. Dahar beurang.Puree buah, dikocok dina adun, biskuit biskuit.
  3. Dahar beurang.Sup béas gandum, péso daging sapi dikukus, jeli aprikot.
  4. Snack.Wortel casserole sareng téh.
  5. Dinner.némpelkeun lauk nganggo oat. Compote Apple.
  6. Sateuacan sare.jus Currant.

Salasa

  1. Sarapan.Kentang tumbuk kalayan daging sapi anu ditumbuk. Biskuit, buah buah.
  2. Dahar beurang.Omelet protéin, wortel puree.
  3. Dahar beurang. Sup soba taneuh kalayan bakso kelenci. Zucchini casserole, lemah cai.
  4. Snack.Salad tina bit tumbuk, jus buah sareng breadcrumbs.
  5. Dinner.Kukus cutlets kalkun sareng bubur nasi murni. Kissel tina apel.
  6. Sateuacan sare.Inuman buah Rosehip.

Rebo

  1. Sarapan.Bubur gandum tanpa gula. Wortel casserole sareng tèh.
  2. Dahar beurang.Apel dipanggang kalayan crouton sareng jus aprikot.
  3. Dahar beurang.Hake sup lauk, kentang tumbuk sareng krim haseum. Jel jelly sareng croutons.
  4. Snack.Zucchini casserole sareng téh sareng biskuit.
  5. Dinner.Kukus cutlets kelenci nganggo bubur soba murni. Currant compote.
  6. Sateuacan sare.Gelas kefir.

Kemis

  1. Sarapan.Panggang béas kalayan daging sapi pindang. Teh sareng cookies.
  2. Dahar beurang.Salad bit beetroot sareng yogurt sareng biskuit.
  3. Dahar beurang.Sup dina kaldu hayam lemah sareng soba. Bakso sayuran, jelly buah.
  4. Snack.Kéju pondok sareng krim haseum skim, tèh kalayan marshmallow.
  5. Dinner.Sayuran casserole kalayan pollock. Buah garing compote.
  6. Sateuacan sare.Inuman buah apel.

Jumaah

  1. Sarapan.Oatmeal dicincang bubur kalayan cutlets sapi dikukus. Téh puding buah.
  2. Dahar beurang.Bakso lauk kukus, jelly apel.
  3. Dahar beurang.Sup kelenci sareng daging anu dikulub. Waluh casserole sareng krim haseum, tèh tanpa gula.
  4. Snack.Dadar protéin sareng jus apel.
  5. Dinner.Gulung sareng daging kalkun sareng sayur sayuran. Teh sareng cookies.
  6. Sateuacan sare.Susu dipanggang rendah gajih.

Sabtu

  1. Sarapan.Pasta rebus sareng pate hayam. Teh henteu manis
  2. Dahar beurang.Bubur waluh sareng yoghurt henteu manis.
  3. Dahar beurang.Sup waluh sareng daging pedet. Zucchini Stew sareng jelly cranberry.
  4. Snack.Apple puree, sacangkir kefir.
  5. Dinner.Kukus lauk dikukus sareng oat. Teh sareng biskuit.
  6. Sateuacan sare.Apricot compote.

Minggu

  1. Sarapan.Kaserol sareng sapi sareng sayuran. Ryazhenka sareng cookies.
  2. Dahar beurang.puding curd sareng puree buah.
  3. Dahar beurang.Sup waluh sareng kentang puree. Bakso hayam nganggo oatmeal. Compote buah seger.
  4. Snack.puding wortel kalayan tèh henteu asak.
  5. Dinner.Hake sareng zucchini casserole. Jelly apel.
  6. Sateuacan sare.Susu dipanggang seger.

Kedah diémut nalika nyusun ménu sareng nyiapkeun tuangeun anu tuangeun kedah seger, sareng cara nyiapkeunana kedah ngagolak atanapi ngabakar. Henteu pikaresepeun pikeun ngagabungkeun protéin anu béda dina hiji waktos, sareng bagian-bagian alit disarankeun pikeun ngirangan beban dina pankréas.

Diet pikeun pancreatitis: ulasan ngeunaan ahli nutrisi

kumaha tuangeun leres sareng pankreatitis

Tinjauan ahli nutrisi ngeunaan diet pikeun pancreatitis sapertos kieu. Bagian utami na ditujukeun pikeun ngirangan beban gizi dina kelenjar sareng ngirangan produksi jus pencernaan anu ngadukung peradangan. Salaku tambahan kana épék ieu, diet sapertos kitu nyegah panyakit ati sareng saluran biliary, sabab normalisasi frékuénsi sekresi bili kana peujit. Nanging, ngalawan latar tukang larangan, urang kedah émut perkawis jumlah vitamin anu cekap dina diet pikeun nyingkahan kakurangan vitamin.

Kalayan kurangna énzim sorangan dina awak pasién, nyerep nutrisi tina tuangeun turun. Pikeun ngabenerkeun nyerep nutrisi, ubar anu ngandung énzim anu diperyogikeun dianggo dina bentuk granular atanapi encapsulated. Kapsul ubar khusus ngamajukeun aksi énzim dina tempat anu khusus dina sistem pencernaan pikeun pangaruh maksimum.

Dina pancreatitis akut, nyukuran maksimum kadaharan penting, tapi dina pancreatitis kronis, pikeun ngajaga padamelan fisiologis saluran pencernaan, tuangeun henteu kedah dicincang halus atanapi diusap tina kadaharan anu parantos siap, sanaos perlakuan panas kedah henteu digoréng atanapi dipanggang. Langkung saimbang diét téh, hasilna goréng kamungkinan. Dina pancreatitis akut, diét kedah dituturkeun sahenteuna 2-3 bulan, dina panyakit kronis, pikaresepeun pikeun kahirupan.